SOS Tacloban – Heropbouw van de STEFTI-school


St. Therese Educational Foundation of Tacloban Inc. of STEFTI is een private en Katholieke school in Tacloban City op de Filipijnen. Katholieke leraars zorgen er voor onderwijs aan kleuters en aan leerlingen van het lager en het secundair onderwijs. De school is in 2001 opgericht en heeft twee campussen met in totaal meer dan 2.100 studenten.

Toen de tyfoon Haiyan in november 2013 over de Filipijnen trok, werd de school ernstig beschadigd. Ondanks de schade aan het gebouw, werden door de voorzitter en de directeur van de school, meneer en mevrouw Palami, onmiddellijk maatregelen getroffen om de school tijdelijk om te vormen tot een vluchtelingencentrum. Onder de vluchtelingen bevonden zich ook tal van leraars die hun huis verloren hadden.

De voedsel- en drankvoorraad van de school maakte het mogelijk om iedereen de eerste dagen te bevoorraden. Met de hulp van de oudste zoon van de familie Palami, werden konvooien met voedsel, drinkbaar water en overlevingsmateriaal vanuit Manila overgebracht.

Ondertussen zijn de herstellingswerken aan de ondersteuningsbalken en de dakbedekking in een ver gevorderd stadium. De school hoopt haar activiteiten in februari 2014 opnieuw aan te vangen. Om onderdak te bieden aan de 64 personeelsleden die alles verloren zijn door de tyfoon, werd er op het voormalige voetbalveld van de school alvast een beschutting opgericht met slaapgelegenheden, sanitaire voorzieningen, een keuken en een gemeenschapsruimte.

Daarnaast zal er een revalidatiecentrum voor kinderen worden opgericht dankzij de hulp van een Amerikaanse missionaris. Verschillende teams van psychologen zullen doorgaan met de nodige psychologische ondersteuning aan de overlevenden van wie velen het trauma nog niet verwerkt hebben.

De situatie in Tacloban is nog steeds dramatisch: duizenden inwoners zijn nog steeds dakloos of missen een waardig onderdak, slechts 5% van de stad heeft toegang tot elekriciteit, de ziekenhuizen draaien nog altijd niet op volle capaciteit, internet en andere media werken amper of niet en de woningprijzen zijn extreem hoog.

http://www.stefti.org